KNX rendszer tervezése, kivitelezése

A KNX olyan technológia, amely vezérli bármely lakó-, kereskedelmi vagy ipari épület integrált funkcióinak automatizálását, mint például a HVAC, világítási rendszerek, multimédia, biztonság, energiagazdálkodás és még sok mást.

A KNX készülékek képesek kezelni a világítást, a redőnyöket és a zsalukat, a HVAC-t, a biztonsági rendszereket, az energiagazdálkodást, az audio-videót, a háztartási gépeket, a kijelzőket, a távirányítót stb.

A KNX a világ egyetlen nyílt szabványa az otthoni és az épületfelügyelet számára és megfelel az EN 50090, az EN 13321-1 és az ISO / IEC 14543 szabványoknak.

A szabadalmaztatott protokollokkal ellentétben (amelyeket csak a gyártó támogat) a KNX egy nyílt világméretű szabvány, több mint 300 különböző gyártóval gyárt termékeket, amelyek zökkenőmentesen működnek és együtt működnek.

A KNX biztosítja, hogy bármely épület (vagy kültéri tér) összes alkotóeleme, eszköze, jellemzője és funkciója azonnal és távolról kommunikáljon egy közös nyelven keresztül.

Hogyan működik a KNX?

A KNX buszvonal az összes automata fő központi idegrendszere. Ez egy BUS kábel, amelyet egy új építési vagy felújítási projekt során a hagyományos hálózati tápellátás mellett telepítünk.

Ezután az összes különféle épülettechnikai elem összekapcsolódik a KNX fő buszvezetékével az épületautomatizálás KNX szabványának megfelelően.

A kábelrendszert ezután olyan dolgok kezelik, mint érzékelők, detektorok, szenzorok stb. - amelyeket aztán a végfelhasználók kényelmesen vezérelhetnek egy laptop, okostelefon vagy táblagép segítségével.


A KNX buszt a hálózati összeköttetésben lévő összes eszköz és rendszer elektromos áramellátásával párhuzamosan vezetik:

 • Az érzékelők (pl. nyomógombok, termosztátok, szélmérők, mozgásérzékelők) összegyűjtik az információkat, és adattáviratként elküldik azokat a BUS-ra.
 • A működtetők (fényerő-szabályozó egységek, fűtőszelepek, kijelzők) adattáviratokat fogadnak, amelyeket aztán műveletekké alakítanak át; és
  szabályozók és egyéb logikai funkciók (szobahőmérséklet-szabályozók, redőnyszabályozók és egyebek)
 • Rendszereszközök és alkatrészek (pl. vezetékcsatlakozók, gerinchálózati csatlakozók).


A telepített KNX rendszerek hozzáférhetők LAN-on, WIFI kapcsolaton vagy telefonhálózaton keresztül a rendszer központi vagy elosztott vezérléséhez számítógépeken, táblagépeken és érintőképernyőkön, valamint okostelefonokon keresztül.


Milyen épületjellemzőket / funkciókat / eszközöket / készülékeket tud a KNX vezérelni és kezelni?

Az otthon körüli KNX-megoldások egyszerűbbé teszik az életet megbízható, intelligens és felhasználóbarát automatizálásokkal, amelyek olyan funkciókat irányítanak és irányítanak, mint a lámpák, roló, HVAC, biztonsági rendszerek, multimédia, intelligens eszközök és egyebek.

Kereskedelmi épületben a KNX segít az épület működési hatékonyságának optimalizálásában azáltal, hogy lehetővé teszi az integrált épületfunkciók intelligens automatizálását, mint például a lámpák, redőnyök, HVAC, biztonsági rendszerek, energiagazdálkodás és egyebek.

Minden hivatalos KNX védjeggyel ellátott termék a KNX által akkreditált harmadik fél tesztlaboratóriumainak megfelelőségi vizsgálatán alapul.

A KNX-kompatibilis termékek tesztelési szakaszaiban ellenőrizzük az eszközt, amely képes támogatni a KNX-protokollt, és a hasznos adatokat a globális KNX-szabványosított adattípusok szerint kódoljuk.

Hogyan hatékony és hogyan csökkenti a KNX az energiaköltségeket?

Az intelligens otthonok és kereskedelmi épületek KNX rendszerei nemcsak jobb irányítást és nagyobb kényelmet kínálnak - a KNX egyidejűleg jelentősen csökkenti az energiaköltségeket azáltal, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri és módosítja a KNX buszhoz csatlakoztatott eszközök működési beállításait.

A KNX rendszerek hatékony energiagazdálkodást biztosítanak a csúcsigény-figyelés, az áramérzékelés, a hálózatfigyelés, a terheléselhárítás, az intelligens mérés, az energiaimpulzus-számlálás, az adatnaplózás és a vizualizáció révén.

Milyen típusú épületekbe lehet egy KNX rendszert telepíteni?

A KNX infrastruktúra és a KNX intelligens épületrendszerek szinte minden épületben vagy kültéri térben használhatók - egy kis háztól a nagy bevásárlóközpontig vagy ipari komplexumig.

 • Magánlakások
 • Családiházak
 • Irodák
 • Plázák
 • Iskolák
 • Kaszinók
 • Kórházak
 • Bevásárló központok
 • Középületek és kültéri terek 
 • Ipari üzemek és gyárak

Lehet-e szerelni a KNX rendszereket a meglévő épületszerkezetekbe, és a KNX technológia jövőbiztos-e?

A KNX rendszer sokoldalú intelligens otthon (vagy intelligens épület) opció, és viszonylag könnyedén felszerelhető vagy beépíthető a meglévő épületszerkezetekbe.

A KNX rendszer szintén kibővíthető rendszer, jövő biztos szabványokkal. Ez azt jelenti, hogy bármely KNX rendszer könnyedén kibővíthető vagy átprogramozható, amikor a rendszer frissítésére van szükség vagy szükség van.

A KNX rendszer telepítése után a rendszer alkalmazkodik az egyedi követelményekhez, valahányszor megváltozik az életmód, a preferenciák vagy a munkakörülmények.

A KNX technológia tökéletes hosszú távú megoldást kínál különféle lakó-, kereskedelmi és ipari építési projektekhez, mivel az egész rendszer könnyen módosítható, mivel a technológia gyorsan fejlődik, és új KNX-kompatibilis termékek kerülnek piacra.